Merijärvellä varhaiskasvatus on kaikille kuntalaisille maksutonta.
Lapsen aloittaminen varhaiskasvatuksessa
Lapsen aloittaminen varhaiskasvatuksessa on uusi tilanne koko perheelle ja päiväkotiin tutustumiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Lapsen olisi hyvä saada rauhassa tutustua henkilökuntaan, toisiin lapsiin ja uuteen ympäristöön. Hyvin suunniteltu tutustumisjakso helpottaa lapsen viihtymistä päiväkodissa. Huoltajan positiivinen, kannustava ja rauhoittava asenne nopeuttaa lapsen sopeutumista uuteen ympäristöön.
Tutustumisjakson aikana huoltajien kanssa käydään aloituskeskustelut, joista henkilökunta saa tietoa lapsen arkeen liittyvistä asioista. Esimerkiksi lapsen syömisestä, nukkumisesta, leikkimisestä, sosiaalisista taidoista sekä lapsen vahvuuksista ja mahdollisesti lapseen liittyvistä huolista. Huoltajat saavat tietoa lapsen tarvitsemistaan varusteista ja muista käytännön järjestelyistä.
Henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) laaditaan lapselle yhteistyössä vanhempien kanssa noin 1-2 kuukautta varhaiskasvatuksen aloituksesta ja se päivitetään vähintään kerran vuodessa.
Vaatetus
Lapset ulkoilevat joka päivä säästä riippumatta. Siksi lapsen vaatetukseen on hyvä kiinnittää huomiota ja varata riittävästi vaihtovaatteita. Lasten hoitotarvikkeet esimerkiksi rasvat ja vaipat huoltajat hankkivat itse ja tuovat ne päiväkotiin. Sekaannusten välttämiseksi lasten vaatteet on myös hyvä nimikoida
Sairastuminen ja poissaolot
Huoltajien tulee ilmoittaa poissaolot ja sairastumiset Daisyn kautta. Tämän on tärkeää, jotta kaikki ryhmän työntekijät pystyvät seuraamaan Daisy-sovelluksesta varhaiskasvatuksessa olevat tai sinne tulevat lapset.
Sairasta lasta ei saa tuoda varhaiskasvatukseen. Vanhemmilla on oikeus jäädä hoitamaan sairasta lasta kotiin. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän pystyy osallistumaan toimintaan ja ulkoiluun yhdessä muiden kanssa. Yksi oireeton ja kuumeeton päivä on tarpeen pitää ennen kuin lapsi palaa hoitoon. Puolikuntoinen lapsi helposti altistuu muille taudeille ja voi syntyä sairauskierre.
Lapsen sairastuessa kesken hoitopäivän ilmoitetaan tästä aina huoltajille viipymättä. Tämän jälkeen lapsi on haettava hoidosta, koska sairas lapsi ei voi olla varhaiskasvatuksessa.